Warmtepomp subsidieregeling

De warmtepomp is een ‘hot item’ in Nederland. Vanwege de problemen met de gaswinning in Groningen wordt de winning van Nederlands aardgas fors terug gedraaid. Hierdoor zullen uiteindelijk alle Nederlandse huishoudens van het gas af moeten. Onder andere warmtevoorziening moet dan via elektriciteit gaan plaatsvinden. De huidige gewone elektrische kachels zijn daarvoor veel te duur. Maar als je gebruikmaakt van een warmtepomp levert dat uiteindelijk een besparing op.

Hogere aanschafkosten? Subsidie!

Feit is dat een warmtepomp hoger in aanschafkosten dan een nieuwe CV ketel op gas, zelfs als je kiest voor een hoog rendement ketel. Soms is er een subsidie mogelijk zoals de ISDE. Veel mensen schrikt de hoge aanschafkosten dan ook af om tot aanschaf over te gaan. Zij kiezen dan toch maar weer voor een HR cv ketel. Op zich begrijpelijk, maar het is een gemiste kans. Daarom wordt nu al gewerkt aan verschillende constructies om de aanschaf van een warmtepomp voor meer huishoudens binnen handbereik te krijgen. Het is slim om in de gaten te houden of er een warmtepomp subsidie is. Zie ook ISDE-regeling.

Huurkoop en subsidie

Er zijn al mogelijkheden om een warmtepomp op basis van huurkoop aan te schaffen. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. Dit is voor veel mensen een goede oplossing. Na verloop van tijd is de warmtepomp betaald en profiteer je optimaal van de lagere stookkosten omdat stroom nu eenmaal goedkoper is dan gas. Je kunt ook bekijken of er in jouw regio mogelijkheden zijn voor subsidie op de aanschaf van een warmtepomp. Deze subsidie is vaak wel aan bepaalde voorwaarden gebonden dus lees goed na of je daaraan kunt voldoen. Schaf ook nooit een warmtepomp aan voordat je subsidie hebt aangevraagd. Subsidie wordt alleen toegekend als de aankoop nog niet heeft plaatsgevonden.

Een voorbeeld van een warmtepomp:

Nieuwe huizen zonder gas

Huizen die vanaf nu worden gebouwd hebben in een deel van de gevallen geen gasaansluiting meer. Hier kun je dus niet kiezen of je een warmtepomp wilt, je zult wel moeten. Maar in zo’n nieuw huis is deze pomp meestal al ingebouwd en maakt dus deel uit van de verkoopprijs van de woning. Net zoals koken op een inductieplaat zal ook het gebruik van een warmtepomp uiteindelijk gewoon wennen.

De volgende generatie zal misschien niet eens meer weten dat we ooit gas hebben gebruikt om onze huizen en kantoren mee warm te stoken. Vooruitlopend op een land zonder gasaansluitingen gaan steeds meer mensen over tot het aanschaffen van een warmtepomp of andere alternatieven voor gas.