Isoleren

Door isolatie van je woning kun je flink op de energiekosten besparen. Je kunt een huis op verschillende manieren isoleren. De bekendste manieren hiervoor zijn dubbele beglazing en spouwmuurisolatie. Maar er zijn nog meer maatregelen die je kunt nemen om je energierekening naar beneden te krijgen. Hiervoor kun je een offerte vragen bij een bouwbedrijf of je kunt het zelf doen als je een handige klusser bent. Nieuwe huizen hoeven vaak niet meer te worden geïsoleerd, dit gebeurt al bij de bouw.

Meer wooncomfort met isoleren

De besparing op energiekosten is niet de enige reden waarom mensen hun huizen laten isoleren. Isolatie verhoogt ook het wooncomfort. Je hebt bijvoorbeeld minder last van vocht in je huis als je de muren laat isoleren. Dubbel glas dempt verkeerslawaai en bevriest niet in de winter. Vloerisolatie zorgt voor een aangenaam comfort zonder koude voeten. Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte langer wordt vastgehouden en verlaagt dus je stookkosten.

Meer wooncomfort met een CV-ketel

De CV ketel prijzen kunnen erg uiteen lopen. Allereerst hangt dat natuurlijk af van het merk. Er zijn verschillende merken ketels in de handel. Maar een belangrijk punt wat de prijs van je cv ketel bepaalt is de capaciteit die de ketel moet hebben. Voor een appartement, flatwoning of kleine eengezinswoning is een lichte ketel voldoende. Heb je een groter huis dan moet de ketel meer vermogen hebben om het hele huis optimaal te kunnen verwarmen. Deze capaciteit wordt uitgedrukt met een cijfer. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de capaciteit van de ketel, maar dat geldt dan ook voor de prijs.

Snel geregeld

Bepaalde maatregelen zijn snel te nemen en geven ook weinig rompslomp. Een goed voorbeeld daarvan is spouwmuurisolatie. Hiervoor hoeven werklui in principe niet in je woning te zijn. Aan de buitenzijde wordt een kleine opening gemaakt in het cement van de buitenmuur. Hier wordt een slang door naar binnen geschoven en vervolgens wordt er materiaal in de spouw tussen de binnen- en de buitenmuur gespoten.

De isolatie van een tussenwoning duurt hooguit een halve dag. Woon je op een hoek of heb je een vrijstaand huis dan duren de werkzaamheden uiteraard wat langer. Wil je het dak laten isoleren of de vloer, combineer dit dan als het even kan met vervanging van de vloer of de plaatsing van een dakkapel. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en de rompslomp die je ervan hebt.

Een isolatie offerte en subsidie aanvragen

Als je je huis wilt laten isoleren dan kun je bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Vermeld in de offerte aanvraag duidelijk welke werkzaamheden verricht moeten worden. Als je dat hebt gedaan kun je op basis van het aanbod een verantwoorde keuze maken. Als je meerdere maatregelen gaat nemen dan kun je hiervoor in sommige gevallen subsidie aanvragen.

Dit doe je bij de provincie. Let er op dat subsidiepotten vaak op jaarbasis worden vastgesteld. Je hebt aan het begin van het jaar vaak meer kans op een bijdrage dan in december. Je vindt er meer op Isolatie.net.